Begravelse og bisættelse på hele Fyn
Er den afdøde medlem af folkekirken, er det muligt at holde en begravelses- eller bisættelsesceremoni i kirken med en præst. Men hvad gør du, hvis den afdøde ikke er medlem af folkekirken eller af andre årsager ikke ønsker at afholde en ceremoni i kirken?
Uanset din situation kan vi hos Bedemand Middelfart hjælpe. Vi har nemlig stor erfaring med både kirkelige og borgerlige ceremonier. Du er derfor altid velkommen til at henvende dig til os, hvis der er noget, du er i tvivl om. Vi vejleder dig gerne gennem hele processen, så du har mere tid til at bearbejde din sorg.
Hvad er en begravelse i kirkelig sammenhæng?
En begravelse starter med en højtidelighed i kirken. Efter denne højtidelighed i kirken bærer seks familiemedlemmer eller venner kisten ud til et nøje udvalgt gravsted på kirkegården.
Kistebærerne står for nedsænkningen af kisten. Derefter kaster præsten jord på kisten tre gange. Dette bliver fulgt op af en bøn, som præsten også står for.
Begravelsesritualet slutter for alle tilstedeværende ved gravstedet. Når alle har forladt gravstedet, sørger graveren for at dække kisten med jord samt for at pynte gravstedet.
Vil du kontaktes af en bedemand?
Hvordan foregår en bisættelse i kirken?
En bisættelse foregår på samme måde i kirken som en begravelse, når det kommer til højtideligheden. Den rituelle jordpåkastelse af kisten sker i kirken. Den største forskel på en bisættelse og en begravelse er, hvordan højtideligheden afsluttes.
Ved en bisættelse kan de seks kistebærere bære kisten ud til en rustvogn, der efterfølgende kører kisten til krematoriet. Bisættelsesritualet i kirken afsluttes, når rustvognen kører afsted.
Omkring 14 dage efter bisættelsen er urnen klar til udlevering til enten bedemanden eller familien. Derefter foregår der en urnebegravelse, hvor det typisk er den nære familie, der deltager i højtideligheden.
Det er også muligt at sprede asken over åbent hav. Der ligger typisk en erklæring fra afdøde om ønsket herom, eller bedemanden kan være behjælpelig med at ansøge om tilladelse til askespredningen, hvis afdøde ikke har skrevet det ned.
Planlæg en unik og speciel borgerlig ceremoni
En borgerlig ceremoni er typisk for personer, der ikke er medlem af folkekirken. Forskellen på en borgerlig ceremoni og en kirkelig højtidelighed er, at ceremonien ikke kan foregå i en kirke med en præst tilstede.
Hos Bedemand Middelfart kalder vi en borgerlig ceremoni for en afskedsstund. Hvordan denne sidste mindeværdige afsked skal afholdes, beslutter du som pårørende. En borgerlig ceremoni kan eksempelvis foregå i et kapel, hjemme hos den afdøde, i en have eller andre steder. Det eneste krav er, at ceremonien skal foregå, så den er det, der kaldes for sømmelig. Det vil sige, at den ikke må forstyrre den offentlige ro og orden.
Det er op til dig, hvordan du ønsker at tage afsked med den afdøde. Du kan selv vælge, om du ønsker sang, musik, digtoplæsning, fremvisning af billeder eller videoer, om der skal være taler eller ej. Det kan være både dig selv eller os, der holder en tale.
Vil du kontaktes af en bedemand?
Kontakt Bedemand Middelfart og lad os stå for en personlig bisættelse eller begravelse
Vi har fuld forståelse for, at det kan være svært at håndtere, når en, du har kær, er afgået ved døden. Du kan derfor altid give os et kald, når det passer dig. Vores telefon er åben døgnet rundt, så vi kan hjælpe dig, når du har allermest brug for det.
Du er velkommen til at ringe til os på tlf. 29 60 10 40. Derved kan vi aftale, om vi skal komme hjem til dig, eller om du hellere vil komme forbi vores begravelsesforretning for at tage en snak.